Aperitivo, do it like the Italians.

Μου αρέσουν πολύ οι Ιταλοί (1) γιατί παίρνουν το φαγητό πολύ σοβαρά και γι’αυτό τα Ιταλικά προιόντα είναι από τα καλύτερα και (2) ακριβώς επειδή παίρνουν το φαγητό πολύ σοβαρά δεν αστειεύονται με τα ωράρια. Συγκεκριμένα, πρωινό 7,30-9,30, pranzo ή αλλιώς μεσημεριανό 12,00-14,00, cena ή αλλιώς δείπνο 19,00-20,30. Το ωράριο δεν αλλάζει ούτε τα Σαββατοκύριακο, ούτε τις καθημερινές και τηρείται ευλαβικά απ’ολους.

ecfe8979d48e91bcc728caabe5cd38ccΚάπου λοιπόν μεταξύ pranzo και cena, βρίσκεται το aperitivo, το happy hour των Ιταλών, όπου μαζεύονται συνήθως μετά τη δουλειά στα διάφορα bar, με φίλους ή συναδέλφους και απολαμβάνουν aperitivi μαζί με διάφορα συνοδευτικά που προσφέρονται δωρεάν μαζί με το ποτό, συνήθως σε μορφή buffet. H λέξη aperitivo προέρχεται από το λατινικό ρήμα «aperire» που σημαίνει «ανοίγω», έτσι και το aperitivo ανοίγει την όρεξη, για το δείπνο που ακολουθεί. Το Aperitivo είναι περισσότερο συνήθεια της Βόρειας και της Κεντρικής Ιταλίας, έτσι θα το βρούμε πιο πολύ σε πόλεις όπως το Μιλάνο, τη Βενετία, την Πάντοβα, τη Βερόνα και τη Ρώμη.

 

veronaΤα aperitivi ποικίλουν ανάλογα με την πόλη, έτσι άμα πάμε στη Βενετία, τη Βερόνα και την Πάντοβα,
την ευρύτερη περιοχή του Βένετο δηλαδή, δεν θα δούμε τίποτα άλλο εκτός από Spritz, το coctail που φτιάχτηκε για πρώτη φορά στη Βενετία, όταν η περιοχή ήταν κομμάτι της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας (εξού και το όνομα «spritz»). Φτιάχνεται με Aperol ή Campari, prosecco, σόδα και μία φέτα πορτοκάλι (προσωπικά μου αρέσει με Aperol γιατί δεν είναι πικρό όπως το campari).

Το Negroni φτιάχτηκε πρώτη φορά στη Φλωρεντία το 1919 από τον Κόντε Camillo Negroni, απ’όπου και πήρε το όνομά του. Φτιάχνεται με Campari, gin, και vermouth.

Τέλος ένα ακόμα πολύ γνωστό aperitivo είναι το Americano, το οποίο μοιάζει με το Negroni, αλλά περιέχει Campari, vermouth, και soda αντί για gin. To Americano λέγεται ότι πήρε το όνομά του στις αρχές του 1900, όταν κάποιοι Ιταλοί παρατήρησαν μία ομάδα Αμερικάνων που έπιναν αυτό το coctail και έτσι μετονομάστηκε από «Milano-Torino» που ήταν το αρχικό του όνομα σε «Americano». Επίσης ήταν το πρώτο ποτό που παρήγγειλε ο James Bond στο πρώτο βιβλίο του Ian Fleming, Casino Royale.

photo (4)Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνισή του το Aperol Spritz, το οποίο σε πολύ μικρό διάστημα έγινε talk of the town και γέμισαν τα τραπέζια με πορτοκαλί coctail σε ψηλά ποτήρια. Φτιάχνεται πανεύκολα και στο σπίτι αρκεί να έχουμε τα κατάλληλα υλικά, Aperol, Prosecco, σόδα, πορτοκάλι (δείτε εδώ τον τρόπο που θα πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα).

Παρόλο που είναι λίγα ακόμα τα μέρη που έχουν υιοθετήσει το concept aperitivo στην Ιταλική του λογική, υπάρχουν κάποια που αξίζει να αναφέρουμε. ‘Ενα από αυτά είναι το σχετικά νέο Κηφισιώτικο στέκι Cafe I Fratti, στο οποίο από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 18:00 μπορούμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας aperitivo και να το συνοδεύσουμε (χωρίς επιπλέον χρέωση) με λαχταριστές ιταλικές λιχουδιές. Δείτε περισσότερες εικόνες και πληροφορίες στη σελίδα του Cafe I Fratti στο FB (τηλ. 21 0808 8157, Αργυροπούλου 7, Κηφισιά).

Εάν πάλι ο δρόμος μας βγάλει στο κέντρο, το Collage (Καπνικαρέας 3, 2103232060) από τις 6 έως τις 8,30, έχει Aperitivo Free buffet με Ιταλικές γεύσεις που συνοδεύουν τα ποτά.

10953961_10203809195649834_9048813915129554667_n 10959596_10203809195969842_8088239175275448542_n

 

 

 

 

 

Ραντεβού λοιπόν όλοι για aperitivo. Ciao!

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s