ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;

DSC02779-B

Μεγαλώνουμε 2 υπέροχα παιδάκια και ναι, ήμασταν τυχεροί γιατί μας λυπήθηκε ο Θεός και τα παιδιά από 2 μηνών κοιμόντουσαν 8ώρο (και τα 2). Επίσης ο μικρός κοιμάται μόνος του με το που τον βάζεις στο κρεβάτι του (απίστευτο;). Κάποια πράγματα είναι σίγουρα τύχη, κάποια άλλα όμως είναι και δικοί μας χειρισμοί. Δεν ξέρω εάν υπάρχει κάποια μυστική συνταγή που υπόσχεται ηρεμία και ισορροπία στην οικογένεια, υπάρχουν όμως κάποια σημεία που άμα τα προσέξουμε, θεωρώ ότι έχουμε περισσότερες πιθανότητες, να είμαστε όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

‘Οπως:

#1. Να βάλουμε το παιδί μας στο πρόγραμμα μας και όχι το αντίστροφο.

Αυτό είναι το Α και Ω για ευτυχισμένους γονείς, πολλοί το λένε, λίγοι το κάνουν πράξη. Το παιδάκι θα μεγαλώσει όπως θα το μάθουμε. Εάν το μάθουμε να είναι σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, με ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα, το οποίο δεν παρεκκλίνει ποτέ, σημαίνει ότι το παιδί σε οτιδήποτε απρόοπτο προκύψει δεν θα μπορεί να προσαρμοστεί. Για παράδειγμα εάν το παιδί δεν μάθει από μικρό να κοιμάται και στο καρότσι του, όταν θα πάτε διακοπές, θα αντιμετωπίσετε μεγάλο θέμα, αφού το παιδί μόλις νυστάξει θα αρχίσει να γκρινιάζει και θα πρέπει να γυρνάτε από τις 20,00 στο δωμάτιο. Σίγουρα το να υπάρχει ένα πρόγραμμα που να τηρείται είναι σημαντικό, αλλά όλα χρειάζονται ένα μέτρο.

Το βασικό που θέλει ένα παιδάκι είναι να βρίσκεται κοντά στους γονείς του, ακόμα και σε μέρη που μπορεί να μην είναι 100% παιδικά όπως ένα εστιατόριο ή ένα καφέ (non smoking εννοείται) ή ένα normal ξενοδοχείο που να μην έχει νεροτσουλήθρες και πράσινα άλογα. Το να μάθει το παιδί από μικρό να είναι κοινωνικό, εξωστρεφές και να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες είναι πολύ σημαντικό για τον μετέπειτα χαρακτήρα του. Ακούω γονείς που δεν πηγαίνουν πουθενά εάν δεν υπάρχει και άλλο παιδάκι στην παρέα. Αυτό θα ήταν σίγουρα το ιδανικό, παρόλαυτά είναι σημαντικό το παιδί να προσαρμόζεται σε περιπτώσεις που μπορεί να μην είναι απολύτως ιδανικές για αυτό. Όταν γεννήθηκε η Μελίσσα (το πρώτο μας παιδί) δεν είχε κανένας φίλος μας παιδί, έτσι πηγαίναμε διακοπές είτε οι 3 μας είτε με άλλα ζευγάρια χωρίς παιδιά. Η Μελίσσα δημιουργούσε φιλίες με παιδάκια που δεν τα ήξερε, γεγονός που την βοήθησε στο να γίνει κοινωνική και πολλές φορές δημιουργική και διπλωματική, αφού σκαρφιζόταν διάφορους τρόπους για να τα προσεγγίσει.

#2. Να βρίσκουμε τον χρόνο να κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας. Happy mommy-happy baby.

Το να βρούμε 2 ώρες την εβδομάδα να γυμναζόμαστε είναι πολύ εύκολο, παρόλο που σε πολλές μαμάδες φαίνεται βουνό. Δεν είναι καθόλου βουνό, είναι 2 ώρες από τις 168 που έχουμε όλη την εβδομάδα. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας χαλαρώνει και σας κάνει ευτυχισμένες και βρείτε το χρόνο και τον τρόπο να το κάνετε, μπορεί να είναι να πιείτε καφέ με μία φίλη σας, ή να πάτε να περπατήσετε. Προσωπικά μου αρέσει πολύ η γυμναστική και η yoga, πηγαίνω 2-3 ώρες την εβδομάδα και ξέρω ότι αυτός είναι ο χρόνος που αφιερώνω αποκλειστικά στον εαυτό μου.

#3. Να βρίσκουμε χρόνο να περνάμε με τον σύντροφό μας.

Ένα ταξίδι μόνο για το ζευγάρι, μία έξοδος, ακόμα και ολιγοήμερες διακοπές χωρίς τα παιδιά βοηθούν στο να διατηρήσουμε την σχέση μας υγιή και να μην καταλήξουμε να είμαστε απλά συγκάτοικοι. Στην δική μου περίπτωση το θέμα είναι και πρακτικό, αφού με 2 παιδιά στο σπίτι δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε 1 λεπτό, χωρίς να μας διακόψει κάποιος. Το να βγούμε έξω με ηρεμία είναι σημαντικό και για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να οργανωθούμε.

#4. Να είμαστε επιεικής με τον εαυτό μας και ναι είναι πολύ λογικό και αναμενόμενο να κάνουμε λάθη (πολλά).

Ο ρόλος του γονέα είναι ίσως ο πιο δύσκολος ρόλος που καλούμαστε να παίξουμε και ως γνωστό κανένα παιδί δεν έρχεται με manual. Είναι λοιπόν λογικό ότι θα κάνουμε και λάθη και μέσα από αυτά θα μάθουμε και θα γίνουμε καλύτεροι γονείς. Ας το αποδεχτούμε και ας είμαστε επιεικείς με τους εαυτούς μας. ‘Οταν αισθανθούμε ότι κάπου κάναμε λάθος, ας το παραδεχτούμε και ας το διορθώσουμε.

#5. Οι 2 γονείς πρέπει να είναι σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι.

Μπροστά στο παιδί, οι γονείς πρέπει να έχουν κοινό μέτωπο, διαφορετικά του προκαλούμε τεράστια σύγχυση και δεν ξέρει τι τελικά πρέπει να κάνει, καταλήγοντας πάντα σε αυτό που το βολεύει περισσότερο. Είναι σημαντικό ακόμα και εάν ο ένας γονιός πει κάτι που ο άλλος δεν συμφωνεί, να μην εμπλακεί μπροστά στο παιδί, αλλά να το συζητήσουν ιδιαιτέρως και εάν συμφωνήσουν κάτι διαφορετικό, ο ίδιος γονιός που το είπε αρχικά να το αναιρέσει εξηγώντας πάντα το λόγο. Επίσης εάν ρωτήσει κάτι τον μπαμπά και του πει όχι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάει μετά στη μαμά να του πει ναι.

#6. Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε, διαφορετικά το παιδί δεν θα μας παίρνει στα σοβαρά.

Αυτός είναι ο νο1 κανόνας που λένε και όλοι οι παιδοψυχολόγοι. Εάν πούμε στο παιδί πχ. δεν πρέπει να κάνεις κάτι, δεν πρέπει μετά από 5 λεπτά να αλλάξουμε γνώμη, εκτός εάν μετά από συζήτηση υπάρξουν τα κατάλληλα επιχειρήματα. Επίσης εάν αποφασίσουμε ότι πρέπει να επιβάλλουμε κάποια κύρωση και το πούμε στο παιδί, πρέπει πάση θυσία να τηρήσουμε τον λόγο μας, για αυτό πρέπει ότι λέμε να είναι ρεαλιστικό. Κυρώσεις του τύπου δεν θα δεις τηλεόραση για ένα μήνα, είναι αδύνατον να κρατηθούν. Οπότε πάντα πριν πούμε κάτι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να είμαστε συνεπείς με το λόγο μας.

#7. Να αφιερώνουμε ουσιαστικό χρόνο στα παιδιά μας.

Έχω παρατηρήσει ότι τις περιόδους που αφιερώνω ουσιαστικό χρόνο στην κόρη μου, κάνουμε πράγματα μαζί, παίζουμε,ζωγραφίζουμε κτλπ, εκείνη είναι ευχαριστημένη και συνεπώς πιο ήρεμη και θετική. Τις περιόδους που μπορεί να έχουμε πολύ δουλειά και δεν έχουμε χρόνο να της διαθέσουμε γίνεται αντιδραστική. Σίγουρα η καθημερινότητα, μας δυσκολεύει στο να αφιερώσουμε πάντα τον χρόνο που θα θέλαμε στο παιδί μας, παρόλαυτά τις δύσκολες περιόδους, μπορούμε να βρούμε έστω και μισή ώρα την ημέρα, πχ να του διαβάζουμε ένα παραμύθι πριν κοιμηθεί, ή να παίξουμε για μισή ώρα μαζί του καθώς πίνει το γάλα του. Ακόμα και αυτή τη λίγη ώρα εάν είμαστε 100% προσηλωμένοι σε αυτό, η επαφή θα είναι ουσιαστική και το παιδί θα ικανοποιηθεί. Σαφώς τα Σαββατοκύριακα είναι σημαντικό να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο, βρίσκοντας ενέργειες που ευχαριστούν όλους, πχ μία βόλτα με ποδήλατα, μία εκδρομή στο βουνό, ένα επιτραπέζιο κτλπ.

 

Ποιες είναι οι δικές σας εμπειρίες: Σκέφτεστε κάποιο άλλο σημείο που μας βοηθάει να έχουμε περισσότερη ισορροπία και ηρεμία στο οικογενειακό περιβάλλον;

 

Photo by DodgertonSkillhause

 

Advertisements

One thought on “ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s