Weekend Alert #1 Η καλυτερη Crema Catalana βρισκεται στη Σινα (9).

Η Ισπανική κουζίνα είναι λίγο παρεξηγημένη, κατά τη γνώμη μου, γιατί είναι ευρέως γνωστή για τα tapas, τις πατάτες bravas και κάποια άλλα άκρως παχυντικά πιάτα. ‘Oταν λοιπόν οι φίλοι μας, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, πρότειναν ένα νέο στέκι της Αθήνας με Καταλανική κουζίναη πρώτη αντίδραση ήταν «χμμ».

Φτάνοντας όμως στο La Taverna Catalana καταλαβαίνεις ότι είναι ένα εντελώς διαφορετικό μέρος από τα διάφορα «Tapas» που έχουν ανοίξει κατά καιρούς στην Αθήνα. Βρίσκεται σε ένα διατηρητέο κτίριο στην οδό Σίνα (9), με μεγάλα μεταλλικά μαύρα παράθυρα και ωραίο φωτισμό.

Μπαίνοντας αντικρίζεις ένα ζεστό, παρείστικο μέρος, με ευχάριστη βαβούρα και ενδιαφέρον κόσμο. Στον χώρο κυριαρχεί η μεγάλη μπάρα με τα μπουκάλια-φώτα να κρέμονται. Στους τοίχους βλέπεις καδράκια με διάφορα Καταλανικά θέματα, αφίσες, μηνύματα, ενώ τα τραπέζια και οι καρέκλες είναι από σκούρο ξύλο, όπως αρμόζουν σε μία γνήσια taverna.

Μας υποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, ο Βαγγέλης, όπου αποτελεί και ένα από τα δυνατά στοιχεία του μαγαζιού. Είναι φιλόξενος, εξυπηρετικότατος, με φοβερό χιούμορ και βαθιά πολιτική γνώση. Χάρη σε αυτόν περάσαμε πολύ ωραία, γελάσαμε, μιλήσαμε για πολιτικά, φάγαμε και ήπιαμε.

Φτάνοντας στο φαγητό, το μενού όπως είπα δεν έχει καμία σχέση με tapas, αλλά προσφέρει μία ποικιλία τοπικών πιάτων της Καταλονίας. Ξεχωρίσαμε το «Pit de pollastre» ή αλλιώς φιλετάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα με μέλι και σουσάμι, συνοδεία από κύβους γλυκοπατάτας, πολύ, πολύ νόστιμους.  Το «Fricandό català», μοσχάρι στην κατσαρόλα με σουφραζίτ, καρότο, πικάδα, μανιτάρια και πουρέ πατάτας (ο πουρές ήταν λίγο νερουλός), είναι ένα εξίσου ωραίο πιάτο. Επίσης το λουκάνικο αγριογούρουνου είναι μία καλή επιλογή όπως και τα ψωμάκια με φρέσκια ντομάτα, άνθος αλατιού, μυρωδικά και ελαιόλαδο, ένα από τα πιο κλασικά Καταλονικά ορεκτικά. 

Στην ποικιλία τυριών/αλλαντικών, καταλαβαίνεις ότι ίσως τα τυριά δεν είναι το φόρτε των Ισπανών. Αντίθετα τα αλλαντικά ήταν ότι έπρεπε για να συνοδεύσουμε τονΑσπρο Λαγό (ερυθρό κρασί, Cabernet Sauvignon του Δουλουφάκη) που επιλέξαμε.

Η λίστα κρασιών είναι πλούσια και επικεντρώνεται σε ‘Ελληνες παραγωγούς, παρόλο που το concept του μαγαζιού είναι Ισπανικό (υποστηρίζουμε την Ελληνική παραγωγή).

Φτάνοντας στα γλυκά, δοκιμάσαμε την Crema Catalana, φάγαμε 4 (έκαψα και 1) και θέλαμε και άλλες. Πολύ, πολύ καλή και κατέληξα ότι η crema catalana μου αρέσει πιο πολύ από την creme brulee.

(Ισπανία-Γαλλιά=1-0) 

Ο Βαγγέλης μας εξήγησε ότι όταν πήγε, με την γυναίκα του Κατερίνα,το 2004 στην Βαρκελώνη την ερωτεύτηκε, λάτρεψε την κουλτούρα της, την κουζίνα της και από τότε ήθελε να ανοίξει ένα αυθεντικό καταλανέζικο εστιατόριο στην Αθήνα. Το έκανε και είμαστε ευτυχείς που υπάρχει αυτό το μέρος.

Στο βάθος του εστιατορίου, υπάρχει ένας χώρος για private dinners. Είχα λατρέψει το συγκεκριμένο concept σε πολλά εστιατόρια του εξωτερικού, χαίρομαι που ξεκινάει να γίνεται και στην Ελλάδα. Είναι πολύ καλή ιδέα για να γιορτάσετε γενέθλια, γιορτές κτλπ.

 

Το Taverna Catalana, είναι μία πολύ καλή πρόταση για το ΣΚ που έρχεται. Πάρτε τους φίλους σας που αγαπούν το κρασί και go. Για κρατήσεις μιλήστε στο 210 361 0447.

Υγ. Μοναδικό de faux, το κάπνισμα, γιατί ως γνωστόν φαγητό, κρασί και κάπνα δεν ταιριάζουν. Ασέ που στην Βαρκέλωνη δεν υπάρχει περίπτωση να καπνίσεις πουθενά σε εσωτερικό χώρο, οπότε το αντι-καπνιστικό ταιριάζει και με το concept. 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s